Sinds ongeveer een jaar zijn onze ratten over op een Biobak! Dit is een bioactieve bodem die zichzelf onderhoud. De bodem bestaat uit kokoshumus gemixt met grove kokossnippers (verhouding 3:1).

Voor een bioactieve omgeving heb je natuurlijk opruimers nodig. Wij hebben zelf springstaartjes en tropische pissebedjes. Springstaartjes leven van schimmels en rottend organisch materiaal. Dit maakt ze ideaal als Clean Up Crew! Tropische pissebedden zijn kleine witte pissebedjes. Ze voeden zich net als springstaartjes met organisch materiaal, rottend blad, hout en ander plantaardig materiaal. Ze leven net als springstaartjes in vochtige aarde.

Dit is ons bioactieve terrarium van 170 cm breed, 50 cm diep en 70 cm hoog. Hierin wonen momenteel 8 mannelijke ratten. Ze zijn echt gek op hun biobak! Lekker tunnels graven en rondrennen is natuurlijk gedrag voor ratten. 

Je kunt de biobak vullen met allerlei houten speelgoed (opstapjes, lianen, druiventakken). Je kunt deze deels ingraven in de aarde. Door je clean up crew gaat het hout niet enorm stinken zoals bij een normale kooi. Je kunt het af en toe schoonmaken in een badje azijn en goed laten drogen en je moet het uiteraard soms vervangen. De clean up crew is ook heel blij met houten dingen want daar kunnen ze zich goed verstoppen voor je ratten. Ook mos en kurk is hier heel geschikt voor.

Omdat ratten best veel rotzooi maken is het verstndig om op de plateaus wat toiletjes neer te zetten met bijvoorbeeld Back2Nature. Sinds onze ratten bioactief zitten gebruiken ze hun toilet heel goed terwijl ze dat daarvoor eigenlijk helemaal niet deden (ja om in te slapen en te eten…)

Naast hun superfijne graafbodem hebben onze ratten ook genoeg andere dingen om te doen. Ze hebben hangmatjes en touwen. Vooral de klimwand is een groot succes, deze hang je op als een hangmat en ze kunnen er op liggen of er doorheen klimmen. Een bijkomend voordeel is dat je er ook van alles aan kunt hangen. Met een terrarium moet je iets creatiever zijn bij gebrek aan tralies.

Carnage bekijkt wat de denneappel voor lekkers heeft.

Bij het verschonen van de terra schep ik de aarde goed om en vervang de hangmatten en touwen voor schone exemplaren. Nu het bioactief is scheelt het heel veel werk omdat je de bodem verder niet hoeft te vervangen. Vaak ben ik wel even bezig om wat nieuwe houten dingen in te graven zodat ze weer van alles hebben om te ontdekken.

Ook geef ik de ratten vaak wat leuke verrijking zoals denneappels (gevuld met stukjes gedroogd fruit), gedroogde blaadjes (Back Zoo Nature Discovery Leaves), tarwearen en mos. Het wordt binnen no-time gesloopt en verplaatst maar ze hebben er een hoop lol mee.

Voor meer informatie over het bioactief houden van ratten, inspiratie en tutorials verwijs ik jullie graag door naar Biobakratten.nl Hier vind je ook een tutorial van onze terrarium inrichting en foto’s van andere biobakken!

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
 • Image
 • SKU
 • Rating
 • Price
 • Stock
 • Availability
 • Add to cart
 • Description
 • Content
 • Weight
 • Dimensions
 • Additional information
Compare